LEDI

In de bergingsmarkt speelt al lange tijd de vraag om kettingen/stroppen precies aan te kunnen brengen onder scheepswrakken. Ook willen bergers deze kettingen op de juiste locatie onder het wrak hebben in verband met het doorzagen van wrakken en hijsen van de separate delen. Het traditioneel slepen van kettingen onder een wrak is tijdrovend en niet exact plaatsbepalend en dus niet trefzeker.

De Subsea Drill Rig (onderwaterboormachine) die Gebr. van Leeuwen heeft bedacht is hiervoor de oplossing. De machine wordt op de zeebodem geplaatst en bediend vanuit een controle-unit. De unit staat aan boord van een schip, ponton of jack-up. Tijdens de booroperatie zijn slechts duikers benodigd voor het loskoppelen van de boorkop en vervolgens het bevestigen van een reamer en ketting. Vanwege deze vinding kan met een relatief klein equipment worden gewerkt. Dit is sneller en goedkoper en de plaatsbepaling van de aan te brengen ketting is veel trefzekerder dan bestaande systemen.

Voorheen werden de boorwerkzaamheden op traditionele wijze vanaf een hefplatform uitgevoerd. Nu kan dit dus een stuk sneller en goedkoper. Het vanaf de bodem uitvoeren van boorwerkzaamheden (subsea drilling) is op deze wijze nog niet eerder gedaan.